Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu öğrencileriyle sık sık Konyaaltı Sahili’nden dalış yapıp kıyının durumuyla ilgili rapor düzenliyor.
Bu kez denizanalarının göç yollarını raporlamak için dalış yapan Prof. Dr. Gökoğlu, 10-15 metre derinlikte bir kayanın oyuğundaki ahtapotu yanındaki kamerayla görüntüledi.
Kayanın kovuğunda çok sayıda yumurtası olan anne ahtapotun yumurtaları korumak için uzun süre hiç kıpırdamadan beklediğini görüntüleyen Prof. Dr. Gökoğlu, bir başka ahtapotun gelip anne ahtapotu yediği anları kaydetti.
Yumurtaları yuvaya bırakan anne ahtapotun yuvadan ayrılmayıp yavrulara sürekli oksijenli su sirkülasyonu yaptığını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, “Ahtapot bu işlemi yaparken beslenmez ve güçsüz düşer. Yavrular çıktığında da anne ahtapot ölür. Yumurtayı bekleyen, güçsüz kalan bir ahtapotu daha güçlü başka bir ahtapotun yediğini gördük” dedi.
Anne ahtapotun ölmesinin ardından kendi başlarına yuvada kalan yumurtaların savunmasız kaldığını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, “Zaten dağılmıştı yumurtalar. Balıklar, diğer canlılar yumurtaları yer. Hiçbir şekilde yaşama şansları yok” diye konuştu.