Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı Sonuçları Açıklandı

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sosyal, ekonomik ve tıbbi destekler konusundaki sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Aydın, kas hastalıklarının etkili bir şekilde yönetilebilmesi için ülkedeki merkezlerin sayısının artırılması ve işlevselliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydın, 2010’da yayınlanan yönetmeliğin, kas hastalarına özel merkezlerin kurulmasını hedeflediğini ancak uygulamanın yetersiz kaldığını belirtti. Genetik tedavilerdeki gelişmelerin umut verici olduğunu ifade eden Aydın, başarılı tedavi için ilaç temininin yanı sıra genel bakım koşullarının da önemli olduğunu vurguladı. Fiziksel yetilerini zamanla kaybeden hastalar için kişisel bakım desteğinin zorunlu olduğunu belirten Aydın, aile dışı bakım hizmetlerinin organize edilmesi gerektiğini söyledi.

KASDER Başkanı Fatma Çoban ise Türkiye’de 100 bini aşkın kas hastası bulunduğunu açıkladı. Prof. Dr. Aydın, destekleyici cihaz temininde yaşanan sıkıntılara da değinerek geri ödemelerin %10’un altına düştüğünü belirtti. Aydın, kas hastalarının üretken bireyler olarak topluma katılabilmesi için evden çalışma modellerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Aydın ayrıca yapay zekâ destekli sistemlerin geliştirilmesi ve merkezi bir hasta veri tabanı kurulmasının hastaların takibini kolaylaştıracağını belirtti. Türkiye’de henüz gelişmeyen kişisel asistanlık modeliyle ailelere büyük bakım yükü düştüğünü ifade eden Aydın, bu konuda önemli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir